Jubileum

50 jaar FederatieGouda

50 jaar geleden ontstond Federatie Gouda uit een samenwerking van Doopsgezinden, Remonstranten en Vrijzinnig Protestanten in Gouda.
Nu, vijftig jaar later, willen we dat op veel verschillende manieren vieren.

We hebben een programma voor onze eigen leden en vrienden en ook voor mensen die eens bij ons willen komen kijken. Cultuur, Compassie en Christendom staan daarbij centraal.

Met een drietal “reliëfdiensten” maken we onze roots zichtbaar, de typische kenmerken van vieringen in de Remonstrantse, Vrijzinnige en Doopsgezinde traditie. Bekende Gouwenaars krijgen het woord in een serie Preek van de Leek. Zij geven hun eigen invulling aan het format van een preek. Verder zijn er drie Lezingen, met een gesprek over eigentijdse zingevingsvragen. Iedereen is welkom!

Daaromheen is er nog veel meer, zoals filmavonden, poëziewandelingen op de zondagmiddag, een heerlijke zangavond vol met Christmas Carols en een wijnworkshop in het begin van het nieuwe jaar.

In de periode tussen Pasen en Pinksteren ligt het accent van dit jubileumprogramma. Hoogtepunt is -DE DAG- op zondag 12 mei. Dan vieren we met de eigen gemeente, jong en oud, het verleden, het heden en de toekomst. Op 7 januari bereiden we dat samen voor met een bijzondere nieuwjaarsbijeenkomst.

Vier met ons mee, dan wordt het een mooi jaar!

Programma

10 december 9.30 
Ds.Kim de Berg – 2e Advent + excursie World Press Photo Tentoonstelling in Gouda

20 december 20.00
Christmas carols met Erica de Wijs

7 januari 11.00
Ds. Kim de Berg – Nieuwjaarsbijeenkomst

21 januari 11.00
Ds. Lense Lijzen – Reliëfdienst, Remonstrants

21 januari 15.00
Wandeling
Aanmelden via: jaarprogramma@federatiegouda.nl
Locatie wordt bekend gemaakt na aanmelding.

28 januari 16.00


— Wie is Jan Graafland? —
— Bekijk de stream —

15 februari 19.30
Filmavond –  Sideways
Sideways is een tragikomedie uit 2004 van Alexander Payne. Dit is één van de films die het Humanistisch Verbond heeft uitgekozen over het thema Vieren.
— Wijkcentrum van Noord, Lekkenburg 1, Gouda.
— Opgave uiterlijk dinsdag 13 februari via jaarprogramma@federatiegouda.nl

18 februari 11.00
Ds. Wilhelm Lagrouw – Reliëfdienst, Vrijzinnig Protestants

25 februari 16.00

— Wie is Merve Yikilmaz —
— Bekijk de stream —

13 maart 17.30 – 19.00
Soberheidsmaaltijd
In het kader van de vastenperiode eten we soep en brood. We steunen het project van kerk in actie in Oeganda; boeren in een lastig klimaat.
— Sint Joostkapel, Lage Gouwe 143
— Opgave uiterlijk 10 maart via  waalscheer@hotmail.com of 06 1296 9363

17 maart 11.00
Dr. Alex Noord – Reliëfdienst, Doopsgezind

17 maart 15.00
Wandeling
Verzamelen bij Gouwestrand op Goudasfalt. We wandelen vanaf 15.15 uur ongeveer 5 km de polder in. Lezen een gedicht en zullen bij een drankje in het Gouwestrand aansluitend napraten.
Aanmelden via: jaarprogramma@federatiegouda.nl

23 maart 17.30
Goudse Stadsiftar
De iftar is een vast deel van de ramadan, de eerste maaltijd na zonsondergang, het moment dat het vasten wordt onderbroken. De stadsiftar is bedoeld voor de hele stad. Het is de bedoeling, dat Gouwenaars van verschillende achtergronden en leeftijden met elkaar in contact komen. Samen eten verbindt!
Met een groep van de Federatie willen wij meedoen met deze tweede stadsiftar en zo de verbinding zoeken met andere deelnemers.
— Locatie Garenspinnerij, Turfsingel 34, Gouda.
— Van te voren opgeven is nodig. Jan Veldhoen is contactpersoon.

24 maart 16.00

— Wie is Ruud Bakker —
— Bekijk de stream —

5 april 19.30
Wijnproefavond
Het leven vieren, samen met geloofsgenoten. Elkaar ontmoeten in een andere setting, waar gelegenheid is om elkaar op een andere manier te leren kennen. Ook dat is de Federatie!
Om ons 50 jarig bestaan te vieren organiseren wij op vrijdag 5 april een wijnproeverij. De wijnwereld uit de tijd van het nieuwe testament zal de revue passeren. Wie kent de druivensoorten Alvarino, Garganega, of Pecorino? Of Touringa National en Tinta Cao?
Peter van der Burg is onze sommelier deze avond. U krijgt van hem verschillende wijnen te proeven met een aantal kleine hapjes die de smaken versterken.
Vrijdag 5 april om 19.30 uur in Wijkcentrum Noord, Lekkenburg 1.Ps. kom met de fiets of spuug de wijn na het proeven uit.Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 10 euro per persoon. Introduceés zijn welkom.Er is plek voor maximaal 20 mensen, dus schrijf snel in voor deze heerlijke avond.Graag per mail aanmelden op jaarprogramma@federatiegouda.nl

10 april lezing 20.00
Dromen van menswaardigheid
Door Ds. Martijn van Leerdam. Hij is predikant-directeur van de Pauluskerk in Rotterdam (www.pauluskerkrotterdam.nl), waar de meest kwetsbare mensen van de stad worden opgevangen. Hij zal ons meenemen in zijn werk, vertellen hoe hij met de Pauluskerk wil bijdragen aan een rechtvaardiger Rotterdam en met ons het gesprek aangaan.
— Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100, Gouda
— Toegang gratis

21 april 16.00

Bestuurskundige en museoloog. Zet zich in voor openbare bibliotheken en musea; ze verleiden burgers zich te verdiepen in kennis, informatie en cultuur. Sinds 2022 zakelijk directeur van de Anne Frank Stichting. In haar vrije tijd voorzitter van Poetry International.

— Bekijk de stream —

23 april lezing 20.00
Het klooster in je leven.
Door Thomas Quartier. Thomas is Benedictijner monnik en als hoogleraar verbonden aan de Radboud-universiteit, waar hij onderzoek doet naar hedendaagse rituelen. In 2022 was hij Theoloog des Vaderlands. Hij wil ons vanuit de kloostertraditie een spiegel voorhouden en ons inspireren om juist in deze tijd te omarmen wat op ons pad komt.
— Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100, Gouda
— Toegang gratis

7 mei lezing 20.00
Natuur in de stad; biodiversiteit dicht bij huis.
Door Niels de Zwarte. Niels is de trekker van de duurzaamheidswerkgroep van de Federatie. Hij is ecoloog, hoofd van Bureau Stadsnatuur Rotterdam en adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. En hij is schrijver van het boek Stadsnatuur bouwen.
— Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100,  Gouda
— Toegang gratis

12 mei 9.45 – ca 14.00
Een vrolijke en voedzame dag voor onze leden en vrienden
Locatie: Watersnip, ’s Gravenbroekseweg 154, Sluipwijk

26 mei 15.30
Wandeling
Dit keer start de wandeling vanaf sporthal De Zebra.
We verzamelen om 15.15 uur aldaar en zullen om 15.30 uur ongeveer 4,5 km gaan wandelen.

Lijkt het je wat? Dan ontvangen we graag je aanmelding via jaarprogramma@federatiegouda.nl of via een reply op dit appje.

30 mei 19.30
Filmavond – Documentaire “Visages, Villages”. Na afloop gaan we met elkaar in gesprek over deze documentaire.
Wijkcentrum van Noord, Lekkenburg 1, Gouda

7 juli 10.30
Kerkdienst met genodigden, gevolgd door een feestelijke bijeenkomst.

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de Vrijzinnige Fondsen, het Remonstrantse Fonds Cos en Stichting Jac.Bezemer. En door de inzet van heel veel vrijwilligers.

De meeste activiteiten vinden plaats in de Sint Joostkapel (Lage Gouwe 134, 2801LK Gouda). Als dat niet zo is, staat het vermeld.

En…. naast dit jubileumprogramma, zijn er ook de reguliere kerkdiensten eens in de 14 dagen en activiteiten als kringen, gespreksgroepen, een werkgroep duurzaamheid etc.

Wilt u meer informatie? Stuur een mailtje naar: secretaris.federatie@gmail.com