Kreuzweg

Op Palmzondag, 5 april 2020, om 14.30 uur zullen celliste Elianne Ardts en pianist-componist Jan Marten de Vries het passiestuk Kreuzweg in Gouda spelen.
Kreuzweg is niet zozeer een concert of een voorstelling, maar eerder een beleving, met
stilte en meditatie.

 

Statie 2, Jezus neemt het kruis op.


Kreuzweg bestaat uit nieuwe muziek en nieuw geschilderde staties bij de traditionele kruisweg. Dit zijn verbeeldingen van het lijdensverhaal uit de Bijbel. De schilderijen zullen
tijdens de muziek worden getoond.
De muziek is in 2018 geschreven door pianist-componist Jan Marten de Vries. De klanken
zijn soms welluidend, soms schril en onheilspellend. Drie koralen uit de Duitse kerkmuziek klinken in het stuk: aan het begin, in het midden en aan het eind.
De componist heeft jarenlang de Via Crucis van Franz Liszt gespeeld. Hiervan zegt hij:
‘Deze Via Crucis is zo lang met mij meegegaan, ik kon er niet onderuit om die mee te laten klinken in mijn nieuwe compositie, in klank en in vorm.’ Behalve Liszt klinken ook Johann Sebastian Bach en Arvo Pärt mee.
Het stuk is in 2019 vaak gespeeld in België en Nederland. Ook in de veertigdagentijd 2020 zal Kreuzweg geregeld klinken.

De schilderijen (2019) zijn van kunstenaars Auke de Vries en Ruth Taylor. De door hen gebruikte combinatie van digitale technieken en acrylverf is nieuw. De eerste laag is door Auke digitaal geschilderd en vervolgens op canvas geprint. Daarna heeft Ruth met de kwast acrylverf opgebracht. De eerste laag kenmerkt zich door een zeker zachtheid, maar de tweede laag brengt de weerbarstigheid van het verhaal aan het licht.

 

Statie 4, Jezus ontmoet zijn moeder. Auke de Vries/Ruth Taylor.

 

Jan Marten de Vries studeerde van 1978 tot 1988 piano, compositie en kerkmuziek aan het
conservatorium in Rotterdam. Zijn compositiedocent was Klaas de Vries. Hij volgde masterclasses bij Louis Andriessen en Györgi Ligetí. Vanaf 1988 was hij vooral werkzaam als kerkmusicus. Hij schreef honderden kerkliederen, niet alleen de muziek, maar ook de tekst. Enkele kwamen terecht in de serie Zingend Geloven, het nieuwe Liedboek (2013) en Zangen van zoeken en zien. Ook schreef hij alle veertig liederen van de Samenleesbijbel. Hij componeerde veel materiaal voor radio- en televisiekerkdiensten voor de IKON en de ZDF (Duitsland).
Van 2014 tot 2017 studeerde Jan Marten opnieuw het vak kerkmuziek-piano, waarmee hij
een nieuwe studierichting opzette. Deze opleiding deed hij aan het Utrechts conservatorium bij onder meer jazzpianist Bert van den Brink. Hier richtte hij zich meer op de ‘lichte’ muziek. In 2017 behaalde hij zijn masterdiploma.

Elianne Ardts studeerde cello bij Ran Varon aan het Utrechts Conservatorium, waar zij
in 2015 afstudeerde. Daarna studeerde ze barokcello bij Viola de Hoog aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2018 voltooide ze deze masterstudie. Ze speelt kamermuziek, onder andere in het KirstiConsort, in zowel kleine als grotere bezetting. Elianne doet mee aan verschillende orkestprojecten oude muziek in Nederland en Italië.
Auke de Vries en Ruth Taylor studeerden in 2011 af aan de Kunstacademie Sint Joost in
Breda in de richting animatie. Na een wereldreis vestigden ze zich in Amsterdam als freelance kunstenaars. Ze houden zich bezig met diverse projecten in binnen- en buitenland, ook op het snijvlak van muziek en beeld. Zo maakte Ruth in 2018 voor het Blackpool Light Festival een animatie waarbij het BBC Philharmonic live werken van Benjamin Britten speelde.

Begin 2019 is de cd Kreuzweg opgenomen, in de viool-pianoversie, met de Finse violiste Kirsti Apajalahti. Deze cd zal na afloop verkrijgbaar zijn. Het Nederlands Dagblad schreef
over de cd: ‘Kreuzweg is een indringend werk, een aanwinst voor de hedendaagse
kerkmuziek’.

Zondag 5 april, 14.30 uur.
Locatie wordt nog bekend gemaakt