Natuur en spiritualiteit

De Werkgroep Duurzaamheid van Federatie Gouda organiseert op dinsdag 18 december om 20.00 uur een presentatie met als spreker Joëlle van Dijk onder de titel: “Pelgrimage naar Santiago de Compostella: natuur en spiritualiteit”.


Zij is 26 jaar en vorig jaar afgestudeerd aan Tilburg Universiteit. In haar master traject, Management of Cultural Diversity, heeft zij gekozen voor haar scriptie gebaseerd op onderzoek naar religieuze diversiteit. Zij heeft van jongs af aan een grote interesse in waarom en hoe mensen op zoek zijn naar zingeving en wat voor rol dit speelt in hun leven. Via wat omwegen is ze bij het onderwerp ‘pelgrimeren’ terecht gekomen, waarbij ze zich richtte op Europa’s meest bekende pelgrimsroute: de weg naar Santiago de Compostella. Een dergelijk onderzoek is in haar beleving niet compleet zonder dat je als onderzoeker ervaart wat het is om zo’n reis zelf te ondernemen. In iets minder dan drie weken heeft ze te voet ruim 300 kilometer afgelegd van Ponferrada naar Santiago, en daarna door naar het einde van de wereld: Finisterre. Ontelbaar interessante ontmoetingen en gesprekken, interviews en enquêtes hebben het voor haar mogelijk gemaakt om een antwoord te vinden op de vraag wat mensen beweegt om op pelgrimspad te gaan, en wat de rol is van religie in de huidige vorm van pelgrimeren.
Tijdens de voordracht zal zij het belang van spiritualiteit op ‘de weg’ verder uitdiepen: spiritualiteit bleek voor het grootste deel van de pelgrims een belangrijke beweegreden om op reis te gaan. Spiritualiteit is een heel breed te interpreteren begrip waarover veel onduidelijkheid bestaat. Zij zal de academische interpretatie behandelen, maar juist ook hoe pelgrims hier persoonlijk betekenis aan geven. Het sobere bestaan van een pelgrim, waarbij het leven gereduceerd wordt tot de simpele activiteiten van lopen, eten, een slaapplek zoeken en rusten creëert voor velen afstand van alle afleiding en tijd voor zelfreflectie. Ook de ervaring van de omgeving is hierbij van groot belang. Een van de kernaspecten van spiritualiteit bleek dan ook de natuur en de beleving hiervan; daarop zal zij in haar voordracht ook dieper ingaan.
Datum: 18 december 20.00 uur. Plaats: Inspiratiehuis, Peperstraat 20, Gouda. Toegang voor leden en vrienden van Federatie Gouda gratis. Niet-leden: 10 Euro.