Ik en jij

Martin Buber is een van de weinige filosofen die de mens als fundamenteel relationeel beschouwt. Dit in tegenstelling tot andere westerse filosofen die veel meer nadruk leggen op autonomie of zelfs onafhankelijkheid van de mens.
Het streven naar autonomie heeft ons veel gebracht: meer regie op je eigenleven, meer zelfkennis, ruimte om jezelf centraal te stellen en persoonlijk te ontwikkelen etc. Maar iets lijkt ook verloren te zijn gegaan. Iets wat je als mens nooit in je eentje voor elkaar kunt krijgen: betekenis. Want betekenis wordt je gegeven!
Het is daarom ook niet vreemd dat steeds meer mensen op zoek zijn naar verbinding. Verbinding met een (spirituele) beweging, op zoek naar een partner, daar waar familiaire bandenminder sterk zijn zelf creëren van een extended family, samenwerken met andere zelfstandige ondernemers, etc. Maar ook mensen die de stad verlaten voor de natuur om tot zichzelf te komen. Deze ontwikkeling is zeer goed te verklaren vanuit drie fundamentele sferen voor elke relationele mens volgens Buber. Namelijk de relatie met de inspiratiebron of de geestelijke wereld, relatie met de natuur en relatie met andere mensen.
Farida Farhadpour kwam begin jarennegentig als politiek vluchteling uit Iran naar Nederland. Na aanvankelijk een medische opleiding te volgen, gaat ze zich bekwamen in Beleid en Management. In haar werk als organisatieadviseur past ze de beginselen van Martin Bubers filosofie toe. Zie ook haar website
Deze lezing vindt plaats op woensdag 15 november 2017, om 20:00 uur in Het Inspiratiehuis, Peperstraat 20, Gouda.